Kuchnia Regionalna też może być zdrowa

Kuchnia Regionalna też może być zdrowa

GRANTOBIORCA: Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Jeleśnia
KWOTA GRANTU: 8.580 zł
KATEGORIA: Społeczność
EDYCJA: 2019

Gospodynie z dziewięciu Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Jeleśnia we współpracy z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Jeleśni połączyli siły, by razem realizować projekt "Kuchnia regionalna też może być zdrowa".  W ciągu pół roku realizacji działań udało się zorganizować spotkania z dietetykiem na temat zasad zdrowego żywienia dla ok. 80 osób oraz przeprowadzić 7 warsztatów kulinarnych dla młodzieży szkolnej, podczas których doświadczone gospodynie przekazały tajniki kuchni góralskiej. Dania przygotowywane w oparciu o tradycyjne receptury można było spróbować w czasie plenerowych imprez kulturalnych (Redyk w Korbielowie, Dni Jeleśni, spotkanie integracyjne po mszy w Krzyżówkach, Dożynki w Przyborowie), gdzie podbiły serca ponad 1700 osób, a wiedza zebrana w czasie realizacji projektu została zgromadzona w zbiorze przepisów kulinarnych łączących element tradycji i zdrowego odżywiania pt. „Kuchnia regionalna też może być zdrowa”.

Społeczność

Projekt “Kuchnia regionalna też może być zdrowa” miał na celu nie tylko podniesienie świadomości mieszkańców gminy Jeleśnia w zakresie zdrowego stylu życia, ale przede wszystkim tworzył przestrzeń dla zachowania i przekazania tradycji kuchni góralskiej. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich posiadają ogromną wiedzę i umiejętność wykonywania  tradycyjnych potraw i czują się odpowiedzialne za zachowanie tradycyjnych przepisów i smaków oraz przekazanie ich młodszemu pokoleniu. Ogromną wartością dla projektu były więc spotkania, w czasie których Gospodynie wymieniały się między sobą przepisami, wspólnie przygotowywały potrawy z uwzględnieniem ich wartości zdrowotnych, a następnie uczyły dzieci i młodzież przygotowywania dań z produktów, które można znaleźć w każdym gospodarstwie domowym.